Lijstenmakerij Goedman heet nu goedman+ooms. En wordt meteen verbouwd. Tot 18-8 nemen we geen nieuwe opdrachten aan. Daarna werken we op afspraak. Lees verder.

Ambacht

Zagen, meten, kleuren, zweten.

Lijsten lijken simpel. Houden we ook van. Maar het maken? Best ingewikkeld, bijvoorbeeld omdat materialen soms een eigen wil hebben. Denk aan hout dat ‘werkt’ of een afwijking van een millimeter die aanvoelt als een kilometer. Komt bij dat we precies de lijst willen presenteren die we samen voor ogen hadden. Om het maakproces strak te regisseren, voeren we alles zelf uit. Zo hebben we een eigen werkplaats in hartje Den Haag. Daar ronkt ook onze trouwe ‘retrobolide’, een Franse zaagmachine die specifiek voor lijstenmakers is ontworpen.

100% authentiek

goedman+ooms heeft in 2025 besloten om alles in eigen hand te nemen. We kopen dus geen ‘halffabricaten’ in, maar ontwerpen iedere lijst zelf. Zo spelen we in op de groeiende vraag van instellingen, galeries, kunstenaars en verzamelaars naar authenticiteit en karakter. Vaak kiezen we voor lokaal hout. Dat wordt voorzien van bijzondere hoekverbindingen in diverse materialen, zoals contrasterende houtsoorten, fineer of plexiglas. Maar er is meer mogelijk!

Cabin fever?

Hebben onze collega’s gelukkig geen last van, want ze zijn regelmatig te vinden in onze spuitcabine, waar lijsten van een gave huid worden voorzien met water-gedragen lakken. Kies voor een RAL-kleur, laat je inspireren door ons favoriete kleurenpallet of ga samen met onze specialisten op kleuronderzoek. Spuitlakken zijn oneindig herhaalbaar, want alle recepturen worden vastgelegd. Ook zeer geschikt voor series dus!

Waxen, wassen, oliën & beitsen

Vaak worden profielen afgewerkt met een ‘kleurlaag’, zoals een hard wax, was, olie of beits. Ook dit verzorgen onze collega’s in de werkplaats. Van een dekkende beits of een semi-transparante hard wax tot was en olie die de tekening van het hout naar boven halen: goedman+ooms gunt lijsten het kleurrijke leven dat werken verdienen.

Conservatief?

Zijn we niet. Maar conserverend inlijsten doen we uiteraard wel.  Daaarbij adviseren we altijd over het juiste niveau van conserveren. Niet iedere lijst hoeft aan de hoogste museale standaarden te voldoen.